Sleutelwoorde

, ,

Jare gelede het ons tydens ‘n vlug in daardie tydskriffie wat net mense lees wat die eerste keer vlieg (en die MaanMense), gelees van ‘n plekkie met die naam Bonnefoi. Dit het ons oneindig gefassineer dat mense net kon oppak, en al hulle besittings, meubels, boeke en ‘n motor, net so kon agterlaat om onder stof te vergaan. Die eerste keer wat ons daarna in Mpumalanga was, het ons gaan kyk.

Ons kon nie die mense in die hande kry wat toestemming moes gee om daar in te gaan nie, maar ons het op ‘n werker daar afgekom wat die plek moet oppas, wat ‘toestemming’ gegee het, “as mevrou nou net oor die hek kan klim, want die meneer het die hek se sleutel”. Nou waar sal ‘n plaaskind nou nie oor ‘n plaashek kan klim nie?

Dit was absoluut ‘n ervaring, wat jou dadelik dekades terugneem, om te staan by ‘n stowwerige kar, wat lyk of dit in ‘n motormuseum hoort. Om deur vensters te loer, en te sien dat wat lyk soos rommel, ou tasse is (daardie met die leerbande). Boekrakke vol boeke, met jare se stof daaroor gesif.

(kliek op enige foto, en gebruik die pyltjie om na die volgendes te kyk)

Ou foto’s hier gekry. Die kleurfoto’s is myne.

Die geskiedenis:

Edith en Bertha King is in Suid-Afrika gebore, die dogters van ‘n heethpoof kaptein in die Britse leër, en hulle is deur hul ma grootgemaak en opgevoed in Engeland.

Met die draai van die eeu, het hulle teruggegaan na Suid-Afrika as onderwysers. Teen 1905, het Bertha getroud met Charles Everard, ‘n gerespekteerde eienaar van ‘n lewendige en besige handelswinkel op die vervoer wa roete te Lydenberg in die ou Transvaal-provinsie.

Op die plaas Bonnefoi in die afgeleë, donker en die uitgestrekte van die Oostelike Hoëveld-platorand wat uitkyk oor die Komati-vallei, hou Bertha toesig oor die ontwerp en konstruksie van ‘n groot, statige huis. Die groot kamers vertoon ‘n sterk invloed van die Britse Arts and Crafts beweging en is gevul met die meubels geïnspireer deur William Morris se ontwerpe. Drie kinders, Rut, Rosamund en Sebastian Everard word hier gebore. In latere jare getuig die dekor van die huis van die uiteenlopende belange en smaak van die talentvolle familie en ‘n eksotiese samesmelting van jag trofeë, Afrika-artefakte en Rosamund se versameling van Noord-Afrika en Egiptiese skatte.

Daaglikse lewe op ‘n Suid-Afrikaanse plaas in die vroeë jare van die twintigste eeu was baie anders as die lewe in Engeland wat die lewe vir die opgevoede, beskaafde en artistieke Bertha moeilik maak. Die landelike gemeenskap om haar, Suid-Afrikaanse plaaswerkers en plaaslike Boere saam met hul families, wat nie deel is van haar Europese agtergrond en opvoeding nie, veroorsaak dikwels dat sy haar kultureel beperk en vervreemd voel. Ten spyte van haar frustrasie en depressie,  was Bertha ʼn sterk vrou, en het dit haar in staat gestel om haar kinders self op te voed, toesig te hou oor die werk van die landerye (‘n moeilike taak vir ‘n vrou), ontwerp en toesig te hou oor die gebou van skole en kerke vir die swart plaaswerkers en hulle families – insluitend ‘n kerk vir die plaaslike Anglikaanse gemeente in Carolina, en ‘n artistieke nalatenskap as ‘n pionier van die Suid-Afrikaanse Moderne skilderkuns.

Inligting en ou foto’s hier gekry. Alle ander foto’s © Trisa Hugo

Advertisements