‘n Mens is eers volwasse wanneer jy onwrikbaar alleen kan staan vir dit waarin jy glo. Of nie glo nie. Dan het jy nie dissipels nodig om aan jouself substansie en eiewaarde te gee nie. En vriende sal jou vanself vind, of hulle nou dieselfde dink en glo as jy of nie. Dissipels is gevaarlik, want hulle leef deur jou en as hulle ontdek jy het moontlik ook ‘n kleivoet, kan hulle jou verraai vir ‘n volgende afgodjie. Ware vriende sal van jou verskil, soms woedend, soms taktvol, maar altyd opreg. En hulle sal jou reg om anders te dink as hulle verdedig tot aan die einders toe. Ek soek nie dissipels nie, dankie. Vriende… is altyd welkom.

Hierdie is helaas nie my eie woorde nie, maar dié van Son, op ‘n ander platform. Ek wens ek het dit uitgedink.

Stars copy

Sosiale media is ‘n snaakse ding. Dit wys ons almal se ware kleure. Dit skyn deur, al dink jy nie so nie. Dit is ook die plek waar dissipels en afgode gekweek word. Jy kry mos mense wat in hulle lewe nie ‘n ander blog of Facebook wall besoek nie, maar die dissipels ding mee om hulle aandag. Juigkommando’s. Maar soos Son tereg sê: Dissipels is gevaarlik, want hulle leef deur jou en as hulle ontdek jy het moontlik ook ‘n kleivoet, kan hulle jou verraai vir ‘n volgende afgodjie.

Daar was van Bybelse tye al dissipels en groupies vandat ek my verstand het, maar sosiale media het daardie ding so maklik gemaak dat dit vir my bietjie gevaarlik begin lyk.

Mens laat spore. Sulke taai spore waaraan stof en donse later klou. Toe ek eenmaal iets gesoek het, het ek op spore afgekom wat ek amper 20 jaar terug op die internet gelaat het. Daar is niks nuuts onder die son nie, dinge ontwikkel maar net. Ek kry spore waar ons in April 1995 bedrywig was met Lists en Groups, ek ek kry gesprekke oor flieks, die aandelemark, en probleme met rekenaars… Die gesprekke kon net so wel vandag gewees het. En selfs daar was die dissipel ding al duidelik. Uit al hierdie dinge het sosiale media die afgelope 20 jaar ontwikkel.

Facebook het maar net foto’s en funksionaliteite bygekry…

Internet. Nog steeds so wispelturig soos altyd, nie vinniger geword met die jare nie, wel bigger and better, maar steeds kan niks bestand wees teen natuurkragte nie. Die see kan Seamus beskadig, die sunflares werk in op elektronika, so betroubaarheid is maar steeds in mensehande. Van DOS, PowWow, Lists, Groups, Compubank, Beltel,  Netscape en Pegasus se dae af tot en met vandag.

My Liefste Internet: Ek het jou altyd liefgehad, en sal vir ewig aan jou sy wees.

Until death do us part. Whether it’s yours or mine…

Advertisements