Sleutelwoorde

Is jou dokter ‘n kwak, of is my kwak dalk ‘n dokter?

Waar begin, en waar eindig wetenskap? Ek was onlangs by ‘n dokter, in sy hoedanigheid as homeopaat. Hy was lank ‘n GP en het toe verder in Homeopatie gaan studeer in Duitsland en Frankryk. Sy MBChB het hy aan UP behaal.

Hy het nogal iets gesê wat my laat sleg voel het: Ons is mos die asblik van die mediese professie. As niks anders werk nie, kom mense na ons en verwag om gesond te kom.

Hy is nogal heeltemal reg. Ek het vir meer as ses jaar tradisionele dokters en medisyne probeer. Ek moes lánkal na hom toe gegaan het. Vir ses jaar ignoreer verskeie dokters my klagte oor moegheid en die pyn in my sy:

  • Daar sit niks wat kan pyn nie
  • Dis dalk jou dikderm waar hy die draai maak, of jou maag. Eet jy gesond?
  • Voel jy dalk of die lewe soms te veel is vir jou? (Met oog op voorskrifblaadjie vir anti-depressante)
  • Kom ons kyk eers wat sê jou bloed (Vir die hoeveelste bleddie keer “lyk al jou bloed baie mooi”)
  • Jou pie lyk pragtig! (Daar was laasweek bloed in, toe ek nie ‘n afspraak kon kry nie, ek weet dit lyk vandag pragtig)
  • Nee, dit kan nie meer die gevolge daarvan wees nie (Ek weet immers presies wanneer het my simptome begin…)
  • Nee, jou sig wat fluktueer kan dalk suiker wees, maar beslis nie verband hou met die pyn nie (Huh? Weet ek nie wanneer sukkel ek om te sien nie?)

Hoekom glo dokters mens nie as jy wil verduidelik hoe jy voel nie? As jy wil verduidelik watter simptome loop vir meer as ses jaar hand-aan-hand? Dat ek dag en datum weet wanneer en waar dit begin het? Dat ek reeds siek gevoel het toe ek gordelroos gekry het, en meer onlangs klierkoors?

Ten einde raad, het ek besluit om my na homeopatie te wend. Hierdie dokter/homeopaat  wat ek gaan sien het, het ook nie baie goed geluister wat ek sê nie. Maar hoekom? Want hy het reeds gediagnoseer wat ek al meer as ses jaar vir my dokter probeer sê. Ek dag ek bars in trane uit van verligting. Dat iemand uiteindelik kyk na die oorsaak van wat my siek maak, en nie telkens die simptome behandel met kortisoon/pynpille/anti-depressante nie.

Die antibiotika wat hy voorgeskryf het, is dieselfde wat my GP ook ses jaar gelede voorgeskryf het vir bosluisbytkoors. Die druppeltjies en pilletjie nie. Maar hy het belowe dat ek oor ‘n maand beter sal voel, en oor drie maande ‘n nuwe mens gaan wees. Ek glo hom, want na minder as twee weke voel ek reeds beter. EN EK KAN SIEN. DIe oogoperasie wat ek steeds op wag vir die dag wat die teater/dokter/presoneel/hospitaal en dag alles sinchroniseer, weet ek nou wat die rede is waarom alles telkens verkeerd geloop het met die reëlings vir die operasie.  Dis omdat ek dit nie nou nodig het nie, ek kan weer sien! Soos enige middeljarige vrou met ‘n multi-fokale bril.

Die druppeltjies en pilletjies wat ek drink, lyk nie of dit in my buurman se buitekamer vervaardig is nie, maar in laboratoriums in Duitsland. As ek na die website kyk van die medikasie, lyk dit vir my baie wetenskaplik (http://www.heel.com/). Die masjien waarmee hy my getoets het, is natuurlik ook deur die wetenskap ontwerp en gebou …

Hoe verskil die beginsels van inenting en griepinspuitings van dié van homeopatie nou eintlik?

Nou is my vraag: Hóé word bepaal, en wié bepaal, wat is wetenskap en wat nie?

Advertisements