Sleutelwoorde

Jy wil nie eintlik hierdie inskrywing lees nie. Jy wil eintlik ook nie hoor wat ek sê, of daaroor praat nie. Mense skram weg sodra jy begin praat oor die dood, verganklikheid, testamente, verassings, begrafniskoste, asboksies en sulke goed. Dit gebeur mos nie met ons nie, totdat dit gebeur.

Dit is deedae ook belangrik dat mense moet weet wat om met jou elektroniese goed te doen na jou dood. Ek het gister al my passwords neergeskryf. Ek moet eintlik ook ‘n  lysie maak van rekenings wat gesluit moet word. Sosiale netwerke, Facebook, Twitter, e-filing. Facebook spesifiek, dat daar nie die volgende verjaarsdag ‘n klomp verjaarsdagwense geskryf word deur mense wat sulke wense so min bedoel, dat hulle nie eers weet die persoon is dood nie. Dit gebeur, glo my. Dis seer vir die familie, daarom is dit die eerste ding wat moet waai as ek eendag … wel, sien hoe moeilik is dit vir my ook om te skryf  ‘doodgaan’?

Eintlik gril mense mos so half sodra iemand sterf, ek die mens se identiteit word nou die liggaam, die stoflike oorskot, die lyk en so. Mense noem nie meer die persoon by die naam nie. Dit is eintlik onnodig, dit is ‘n natuurlike proses van die siklus van lewe en dood, en een waaraan ons kinders versigtig en met sensitiwiteit moet blootstel. Ons het hierdie week ‘n sterfte in die familie gehad, en dit het die familie saamgesnoer met ‘n begeerte om mekaar te sien en liefde te betoon terwyl ons nog lewe. Ons kon natuurlik nie die geleentheid gister bywoon nie, maar ek kon die gevoel kry.

Dan moet ons naastes ook weet: Begrafnis of verassing? Waar en hoe? Orgaanskenking of nie? Kyk, hoewel ons as orgaanskenkers geregistreer is, gaan niemand waarskynlik nut van my ou lewer of niere kry nie, maar klaarblyklik is daar ‘n magdom goed wat nog bruikbaar is van my, soos kollageen, seninkies en so aan. Vat, sê ek. Help iemand as dit kan.

Maar my eintlike doel van hierdie inskrywing is om te vra dat ons moet dink oor ‘n ding wat min mense eintlik doen. Ons e-nalatenskap. Ons wil tog nie hê die mense wat eendag ons goedjies op hope gooi en sorteer, moet sukkel waar die by ons e-sake kom nie? Die liewe MaanMan het nie mooi geluister nie maar my instruksies is maklik. Kry vir Hennie, laat hy gou die kinders remote access tot my rekenaar gee, en gee vir hulle die inligting wat ek neergeskryf het, wat hy weet waar om dit te vind. Hoe meer ek dink, hoe meer goeters vir ek wat aandag moet kry. My Amazon rekening, Boekemakranka, al my Affiliate rekenings, drie webblaaie. O jinne, julle, ek het baie werk volgende week.

Eintlik behoort testamente so n aanhangsel te kry dink ek. Ek gaan werk maak daarvan sodra dinge rustiger is hier.

Die feit dat ek Woensdag narkose kry beteken nou nie ek bekommer my ernstig oor iets nie, nè?

PS: Los net my blog uit, dalk het ek iewers iets geskryf wat eendag iets vir iemand beteken.

PPS: Advies van ‘n vriendin: Die volgende is nodig, behalwe wat reeds genoem is:

  • Gesertifiseerde afskrifte van Id
  • Geboortesertifikaat
  • Huweliksertifikaat
  • Egskeidingsbevel
  • Kar registrasie dokumente
  • Titelaktes
  • Kontaknommers van finansiele adviseur en/ prokureur
  • Afskrifte van bankkaarte, kredietkaarte en onlangse bankstate van elke rekening
  • Kontaknommers van naasbestaandes
  • Selfoon besonderhede en PUK nommer
Advertisements