Elke mens het ‘n paar selwe:

  • Soos jy jouself sien of beleef. Jou selfbeeld, of dit wat jy van jouself dink, die mens wat jy dink jy is.
  • Soos ander jou sien en beleef. Jou naastes, jou kinders en jou partner sien jou natuurlik anders as mense in jou werksituasie, want jy tree anders op daar. Openbare figure het ook ‘n openbare beeld wat sekerlik verskil van die mens wat jy by die huis is.
  • Dan is daar jou virtuele self. Ek het bv al voorheen ‘n blog gehad met ‘n totaal ander persoonlikheid as my eie. So was ek ‘n ander mens, watter deel van daardie persona was ‘n deel van myself?
  • Die mens wat of wie jy werklik is. Die mens wat IS, wat die manifestering van jou gedagtes is. Die een waar jou hart volgens die ou Egiptenare na jou dood geweeg word wat ligter as ‘n veer moes wees.

Die groot vraag is seker hoe ons hierdie verskillende Selwe leef en beleef, met die ideaal dat al hierdie Selwe so na as moontlik aan mekaar is.

Elke mens wat Egipte toe gaan, bring seker sy eie stukkie papirus saam, en hierdie een was in 1999 absoluut my eerste keuse, die onderste een waar die weighing of the heart seremonie deur die god Anubis gedoen word, en deur Thoth opgeskrywe word. Ek wou dit hê as simbool om altyd te poog dat my hart so lig sal wees as ‘n veer, dat my gedrag ‘n manifestasie is van my gedagtes. Dit lol maar, maar ek probeer. Die een waar Akhenaten en Nefertiti onder die son sit wat hulle aanbid, het vir my maar net die gedagte gelaat dat die son wyd genoeg skyn vir ons almal. Ongeag.

15303897_10154659340105396_823887325_o.jpg

The ancient Egyptians believed that, when they died, they would be judged on their behaviour during their lifetime before they could be granted a place in the Afterlife. This judgement ceremony was called “Weighing of the Heart” and was recorded in Chapter 125 of the funeral text known as the “Book of the Dead“.

The ceremony was believed to have taken place before Osiris, the chief god of the dead and Afterlife, and a tribunal of 43 deities. Standing before the tribunal the deceased was asked to name each of the divine judges and swear that he or she had not committed any offences, ranging from raising the voice to stealing. This was the “negative confession“. If found innocent, the deceased was declared “true of voice” and allowed to proceed into the Afterlife.

The ancient Egyptians considered the heart to be the centre of thought, memory and emotion. It was thus associated with intellect and personality and was considered the most important organ in the body. It was deemed to be essential for rebirth into the Afterlife.

Advertisements